Wie aan vrienden, bekenden, collega’s meldt dat een reis naar de Færøer Eilanden op de planning staat zal van weinigen een blijk van begrip ontvangen. Logisch je melding roept meer vragen op dan dat mensen een beeld hebben van waar je naar toe gaat. Van Tenerife of Corsica is nog wel een beeld te vormen als je er zelf niet geweest bent, maar bij de Færøer Eilanden is dat anders. Alleen de naam klinkt al ver en vaag. Dat vraagt om uitleg. En dan nog wat je er verwachten kunt of wat je er juist niet hebt, zoals warme zandstranden. Dus uit te leggen heb je veel; deze gids helpt daar een handje bij. Een van de boeiendste ervaringen bij het reizen naar de Færøer Eilanden is wel het zicht op de eilanden na een lange zeereis. Als je meer dan dertig uur op de zee gezeten hebt met vrijwel alleen een horizon van water, is een opdoemend eiland een imposante ervaring. En dan vooral nog de leegte, de oorspronkelijkheid. Een vuurtoren en een klein stadje, dat ook nog eens een hoofdstad is. Dat maakt deze plek op aarde wel extra bijzonder. Daar word je stil van. Op zee geven alleen de vogels een teken van leven. Imposante zeevogels, zoals de Jan van Genten die zich ter hoogte van de Shetland Eilanden al aandienden, komen we regelmatig tegen. De eilanden zelf bieden ons ook een rijke keur aan vogelsoorten. Sommigen kennen wij ook goed, zoals de scholekster, die hier de nationale vogel is, maar andere soorten kennen wij alleen van noordelijke bestemmingen, zoals de papegaaiduikers, de Noordse stern en de goudplevier. Prachtige vogels die je onderweg tegen kunt komen. Het meest markante van het landschap is wel de opbouw van de bergen en de begroeiing of misschien wel beter gezegd, de afwezigheid van begroeiing, want bomen kom je hier in de natuur niet tegen, je ziet ze alleen in tuinen en parken. De Færøer Eilanden zijn voor velen een onbekende bestemming. De achttien eilanden, die tezamen de Færøer Eilanden vormen, liggen tussen Noorwegen, IJsland en Schotland. De natuur is er nog ongerept. De eilandbevolking leidt een bestaan zonder stress. Het is dan ook een erg aantrekkelijk gebied voor natuurliefhebbers en rustzoekers. De lege wegen en goede verbindingen maken het reizen tot een spannend avontuur. Steeds openen zich steeds nieuwe verten. Steden zijn er nauwelijks, wel verspreid liggende dorpen met hun karakteristieke, kleurige houten huizen te midden van fascinerende landschappen met fjorden, bergen, struiken, heide, mos- en graslanden. De machtige Atlantische Oceaan is overal duidelijk aanwezig. Voor vogelliefhebbers vormen de eilanden een eldorado door hun grote variatie aan soorten.

 

 

Fred Geers kiest voor zijn reizen vooral noordelijke bestemmingen. Belangstelling voor ruimte, ongerepte natuur en de meest oorspronkelijke landschappen vormt daarbij de grootste drijfveer. Daarnaast is een voorliefde voor Scandinavische taal en cultuur een belangrijk motief voor de tochten naar het noorden. Interesse in de onderlinge inwerking van de noordelijke landen maakt de belangstelling compleet. De ontdekkingstochten van de Vikingen, de Zweedse en de Deense overheersing van Noorwegen en de migratie van Finnen naar regio’s met werkgelegenheid zijn daar mooie voorbeelden van. Voor de Færøer Eilanden geldt de roep om onafhankelijkheid van het moederland Denemarken. Op de lange en boeiende zeereizen naar de eilanden in de noordelijke oceaan is deze gids al ontstaan. Genoeg inspiratie om deze gedachten om te zetten in woord en beeld.

 

 

Faeröer © 2018 Odyssee Reisgidsen © 2018 Fred Geers. Alle rechten voorbehouden. Vierde geactualiseerde druk 2018. Tekst en foto’s: Fred Geers. Serieredactie: Bartho Hendriksen en Leo Platvoet. Kaart: UvA-Kaartenmakers, Castricum | www.uva-kaartenmakers.nl. Omslag: naar een ontwerp van De Weijer Design | www.deweijerdesign.nl. ISBN: 9789461230225

Bron: Odyssee Reisgidsen vof | www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/faeroer

Inschrijven voor de nieuwsbrief

ANVR-Certificaat

Troll Travel bv is aangesloten bij ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisatoren), SCR (Stichting Calamiteitenfonds Reizen) en SGR. Alle boekingen vallen onder Stichting Garantiefonds Reisgelden.

IBI-certified-specialist-badge-3
FEHAC_FIVA_BFOV

Motorbike Tours is geassocieerd lid van FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) en BFOV (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen). FEHAC en BFOV zijn lid van FIVA.